Bu Blogda Ara

18 Mart 2021 Perşembe

BESİNLERİN ORAC DEĞERİ NEDİR? NEDEN ÖNEMLİDİR?

 


     Besinlerin vücuda zararlı olan serbest radikalleri emilim kapasitesini belirtmek amacıyla ORAC ( Oxygen radical absorbance capacity – Serbest Radikalleri Emme Yeteneği) değeri kullanılır. Yani ORAC değeri ne kadar yüksekse o besin o kadar çok serbest radikali vücuttan uzaklaştırır ve bizim için sağlıklıdır. Serbest radikallerin vücuttan uzaklaşması kanser gelişimi azaltır, yaşlılık sürecini geciktirir, damar yapısını koruyarak kalp ve beyin damar hastalıklarına karşı koruyucudur. İnme, kalp krizi, bunama/demans ve bir çok hastalık için koruyucudur diyebiliriz.

       EN YÜKSEK ORAC DEĞERLERİ OLAN BESİNLER 


1

Karanfil

314,446

2

Sumak

312,400

3

Tarçın

267,536

4

Kekik (kurutulmuş)

200,129

5

Zerdeçal

159,277

6

Açai

102,700

7

Ham kakao

80,933

8

Kimyon

76,800

9

Maydanoz

74,349

10

Reyhan

67,553

11

Köri tozu

48,504

12

Adaçayı

32,004

13

Hardal

29,257

14

Zencefil

28,811

15

Karabiber

27,618

16

Dağ kekiği

27,426

17

Pirinç kepeği

24,287

18

Kırmızı pul biber

23,636

19

Pikan cevizi

17,940

20

Acı kırmızı biber

17,919

21

Nane

13,978

22

Ceviz

13,541

23

Fındık

9,645

24

Kızılcık

9,584

25

Kuru armut

9,496

26

Enginar

9,416

27

Barbunya

8,459

28

Antep fistiği

7,983

29

Kuş üzümü

7,960

30

Erik

7,581

31

Mercimek

7,282

32

Elma kurusu

6,681

33

Sarimsak tozu

6,665

34

Yaban mersini

6,552

35

Soya fasulyesi

5,764

36

Böğürtlen

5,347

37

Sarimsak

5,346

38

Kişniş

5,141

39

Şarap, Cabernet Sauvignon

5,034

40

Ahududu

4,882

41

Badem

4,454

42

Dere otu

4,392

43

Börülce

4,343

44

Kırmızı elma

4,275

45

Şeftali

4,222

46

beyaz üzüm

4,188

47

Kırmızı şarap

3,873

48

Çilek

3,577

49

Fıstık ezmesi

3,432

50

İncir

3,383

51

Vişne, kiraz

3,365

52

Kuru kayısı

3,234

53

Yer fıstığı

3,166

54

Mor lahana

3,145

55

Brokoli

3,083



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder