Bu Blogda Ara

26 Haziran 2020 Cuma

Süt Tüketimi,Yoğurt,Kefir ve Probiyotik

   SÜT TÜKETİMİ, YOĞURT, KEFİR VE 

          PROBİYOTİK ÜZERİNE

   Bildiğimiz klasik bilgiler artık tamamıyla değişmeye başladı. Bizler düne kadar faydalı diye bol süt içmeye çalışan hatta çocukluğumuzda boyumuz uzasın diye sürekli süt içirilen çocuklardık. Ancak artık süt üretiminin endüstriyelleşmesi ve bilimin bakış açısının değişmesinden dolayı süt kaçınılması gereken bir gıda halini almaya başladı. Sütün lohusa ineklerden de elde edilmesi dolayısıyla aslında inek yavrusu için yaratılmış olduğu ve içeriğinin insanlar için çok da uygun olmadığı söylenmektedir. Hayvanların tükettiği yemlerden dolayı kimyasal içermektedir. Alkali beslenme trendi açısından değerlendirildiğinde tam tersi asidik grupta olup kemikler üzerinde yıkıcı etkisi olduğu düşünülmektedir.Tamam süt içmeyelim peki ya süt ürünleri? 
   Açıkçası ben yoğurttan vazgeçemiyorum. Hem Kuziko hem de benim için çok iyi rafine şeker içermeyen, doyurucu, yazın ferahlatıcı bir ara öğün. Ek olarak probiyotik özelliği de mevcut. Kefir bu konuda yoğurttan daha çok öne çıkıyor ama kıvamı nedeniyle yoğurt benim için daha tercih edilebilir. Mademki yoğurt ve kefir aracılığıyla sütü tüketiyorum, o halde mümkün olan en yüksek probiyotik değere ulaşmalıyım diye düşündüm ve probiyotik yoğurt ve kefir mayası işine el attım.
   Şimdi öncelikle biraz tanımlama yapıp kafamızda bu terimleri oturtalım.
Probiyotik nedir? 
   Kaba tarifiyle ağızdan aldıktan sonra bağırsaklarımıza yerleşen ve orada bizimle mutlu mesut yaşayan mikroorganizmalardır. İnsanın sadece bağırsaklarında yüzlerce türde, trilyonlarca mikroflora bakterisi yaşamaktadır. Bunlar simbiyotik olarak birbirlerine faydalı yaşarlar. Probiyotiklerbağırsak mikroflorasına katkıda bulunan ve dengeleyemikroorganizmaları içerir ancak bütün mikroorganizmalarprobiyotik olarak kullanılmaz. Sadece bakteriler değil mantarlarda probiyotik olarak etki gösterirler. Bakterilerden lactobasillusstreptococcusbifidobacteriumbacteriodespropionibacterium kullanılabilir. Maya (saccharomyces ) ve küfler ( aspergillus ) de kullanılabilir. Bu canlılar mide asidinden etkilenebilseler de bir grubu bağırsaklara ulaşırEv turşusu, yoğurt, kefir, ev sirkesi vb.
Yoğurt: Sütün bakteriler tarafından laktik asit fermantasyonusonucu oluşur. Laktoz gerektiği için soya sütü gibi bitkisel ürünlerden elde edilen şey yoğurt değildir. UHT sütlerden de yoğurt elde edilebilir ancak besinsel değeri daha düşüktür.
Kefir: İnek veya keçi sütünden elde edilebilir. Probiyotikiçeriği daha yüksektir. Kefir mayalanırken kefirde bulunan laktik asit bakterileri laktaz enzimi üretir ve laktozu dönüştürür. Bu yüzden laktoz intoleransı olan kişiler de rahatlıkla kefir içebilirler. Tek amaç probiyotikse daha ön planda tercih edilmeli, ancak ben sıvı olması sebebiyle yoğurdu daha çok kullanıyorum. Halk arasında elden ele gezen kefirler konusunda da bir netlik olmadığı için hazır ürün almayı veya kefir mayası ile kendim yapmayı tercih ediyorum.
Prebiyotik nedir?
   Faydalı bakterilerin bağırsak florasında üremesini sağlayan oligosakkartilerdir (şeker formu) yani bize faydalı bakteriler bunlarla beslenerek çoğalırlar. Prebiyotikleri bizlersindiremeyiz ama bakterileri beslediği için faydalıdır.
Postbiyotik nedir? 
   Bağırsak bakterilerinin ürettiği ve faydalı ürünler atıklardır. 

   Artık bağırsak florasının önemini depresyondan parkinsonizme birçok hastalıkla ilişkilendirildiğini hepimiz biliyoruz. Son zamanlarda yine çok söz edilen geçirgen bağırsak, geçirgen beyin kavramlarını ve sağlığımıza ilişkisini biliyoruz. Bağırsak florasını korumak aynı zamanda bedenin tümüne yansıyan bir sağlık adımıdır. Probiyotiklerle bunları korumalı ve tükettiğimiz gıdalara dikkat ederek prebiyotikpostbiyotik etkileri de gözden kaçırmamalıyız. Lifli, taze sebze ağırlıklı gıdaları tüketip, rafine şeker ve paket ürünlerden kaçınmalıyız. 
Ev Yoğurduİçeriği
Biodesis Marka Yoğurt Mayası
Eczanelerde Bulunan Probiyotik İlaç Örnekleri 
Biodesis Marka Kefir Mayası 
LactobacillusStreptococcus
• Streptococcusthermophilus
• Lactobacillusbulgaricus
• Lactobacillusacidophilus
• Bifidobacteriumanimalisspp.lactis

• LactobacilluscaseiLactobacillusacidophilusBifidobacteriumanimalis ssplactis B94
Veya
• Bacillus clausii
Veya
• Saccharomycesboulardii
• Lactobacillus Kefiri
• Leuconostocmesenteroides
• Lactococcus lactis subspLactis.
• Lactococcus diacetylactis
• Acetobacter spp.
• Kluyveromycesmarxianus
• Saccharomyces cerevisiae

Yoğurt veya Kefir tüketiyoruz ama ne kadar fayda sağlıyoruz? 
   Öncelikle yukarıdaki bilgilere sahip olduktan sonra aşağıdaki özet tablodan bir sonuç çıkarabilirsiniz. Evde mayaladığımız yoğurt probiyotik özelliğini arttırmamız mümkün. Bunu destek probiyotik kefir veya yoğurt mayaları ile yapabiliriz. Ben Biodesis markasını tercih ettim siz istediğiniz bir firma seçebilirsiniz. Diğer firmaların içeriğini ve bakteri yoğunluğunu kendiniz değerlendirmelisiniz.Biodesis marka yoğurt mayasında 1 gr’ lık poşetlerde 10 milyar kadar bakteri olup mayalandıktan sonra da bu sayı bakterilerin çoğalması sebebiyle daha da artar. 48-72 saat sonra 3-3,5 katına çıkabilir. Boşuna piyasadaki probiyotiklerepara vermenize gerek yok çünkü evde kendiniz çok daha bakteri çeşitliliğine sahip probiyotik yoğurt veya kefiriniz yapabilirsiniz. 
   Son olarak eczaneden aldığımız probiyotik ürünlerini içeriğini iyi incelemenizi öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder