Bu Blogda Ara

10 Mayıs 2020 Pazar

How to wash the vegetables and fruits to remove pesticides ? / Meyve ve sebzeleri pestisitten arındırmak için nasıl yıkayalım?

      
English Version Below 

Türkçe Versiyon:

      Tarımda meyve ve sebzeleri böceklerden,virüs mantar vb den korumak için genel adı ile pestisit denilen ilaçlar kullanılır ve bunlar bizim için zararlıdır. Şimdi bunlardan kurtulmak için meyve ve sebzeleri nasıl yıkayalım? Öncelikle organik tarım ürünlerini tercih edin, organik tarımda pesitisit oranı daha az ama tamamıyla yok da değil. Organik tarım seçeneği maliyeti ve ulaşım zorluğu sebebiyle pek de mümkün olmuyor o yüzden bir kaç pratik bilgi ile çözüm bulmaya çalışalım. Biraz yayın taradım ve çıkardığım sonucu özetlemek istiyorum. Şimdi çalışmalarda uzun süre sade su ile yıkamanın bile olumlu etkisi olduğu (ama kesinlikle yeterli değil) gösterilmiş.15 dakikadan uzun süreli alkali su ile yıkanması gayet iyi sonuç vermiş. Alkali su pH oranı yüksek demek biz bunu nasıl yapacağız peki evde. Çok basit! Suya karbonat atacağız. Oranı çalışmalarda farklı belirtilmiş ama  yüzde bir oranında karbonat kullanımı bile işe yaradığı belirtilmiş. Ben ortalama 1 lt suya bir tatlı kaşığı atıyorum. 
       Konu kapanmıştır, dağılabiliriz. Yok yok bir şeyler daha okudum onları da aktarayım.
       Oksijenli su, ozonlu su gibi kimyasallar da kullanılmış ve faydası sağlanmış ama bunlara hiç girmeyelim ev için pratik çözümlerle ilgilenelim. İlginç ama kloraklı deterjanla da denenmiş sonuçlar gayet başarılı. Ama bence en son kullanılacak şey, çalışmada da pesitisit oranı incelenmiş deterjanın ek zararları değil sonuçta. Deterjanlar başlı başına kimyasal bileşik. Asetik asit (sirkeye tadını veren asit) de gayet iyi sonuç vermiş, burada sirke asidik olduğu için pestisiti aktive eder tezleri çökmüş oldu. Ama çalışmalarda sirke ve miktarı bilgileri yok. Yani asetik asit kullanılmış. Ben elimizdeki sirkelerin oranını tam bilmediğim için  karbonatı tercih ediyorum. 
      Yani özetle evde bol bol suyla uzun uzun yıkayacağız (su israfı konusunda içim sızladı şu an). Karbonat kullanacaksak ki ben onu tercih ediyorum 15 dakika bekleteceğiz.

English Version

       Pesticides are used for microorganisms, insects, viruses etc in agriculture. It’s harmful for humans body. So how would we get out of it? Organic food is an option but it is expensive and hard to reach and it isn’t totally pesticide free too. Let's find something practical that can be used at home. Washing tap water for a long time can help us but not enough. Using alkaline water more than 15 minutes works great . So how can we make alkaline water at home? Just with baking soda! There is no clarity in the proportion of soda, but it was used in one study to one hundred percent and it worked. Detergent works too to remove the pesticide but what about the side effects? Acetic acid which give the flavor to vinegar have very good results. So that is against the thesis of that the vinegar doesn’t effect on pesticides because it is acidic pH. Oxygenated or ozon water is used but not available at home. No need to focus on. 
        As a result I prefer washing with tap water more (even irritated by waste of water) ,than put in the water with baking soda and wait at least 15 minutes. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder