Bu Blogda Ara

7 Mayıs 2020 Perşembe

KAHVE TÜKETİMİ / COFFEE CONSUMPTION



English Version Below 


     Kahvenin içinde kafein, klorejenik asit, kafeik asit, hidroksihidrokuinon gibi bir çok bileşik var. m RNA, protein ekspresyonu, Nrf2ARE yolağı üzerinden antioksidatif etkisini gösterir. Kafein zihinsel aktiviteyi artırır. Cafestol ve kahweol yağları aracılığıyla kanser hücrelerinin detoksifiye edilmesine yardımcı olur.  Diabet, parkinson, demans, karaciğer hastalıklarında olumlu etkileri görülmüş. Ancak adenosine reseptörleri üzerinden etki eder, yoksunluk semptomları yapabilir. Uykusuzluk yapar. Kolesterol, homosistein seviyesini yükseltip beyin-kalp-damar hastalıklarına yol açabilir. Bazı kanser türlerine de az da olsa sebep olabileceği gösterilmiş. Peki hangi miktarda ve hangi formda tüketmeliyiz? 


       Kahve ile ilgili kar zarar çalışmaların çoğunda pişirme şekli önemsenmemiş. Bazıları ise kaynatılarak yapılan (boiled) (ki Türk kahvesi bu gruptadır) ve filtered (filtre) kahve grubu ile karşılaştırma yapmış. Şimdi bir grup çalışmadan çıkardığım özetle; kaynatarak pişirmek kalp, damar hastalık riskini, kolesterolü, homosistein düzeyini (felç ve pıhtı için risk yaratır), kalp krizi riskini artırmış. Genel olarak çalışmalar kalp damar hastalıkları ve kolesterol üzerine yapılmış. Bunun biraz yanlı bir bakış açısı olabileceğini düşündüm. Ama kanda ve lenfositlerde  DNA hasar, glutatyon ölçümü parametrelerini kullanan bir çalışmada sonuçlar yine filtre kahve lehine çıkmış. Bir de tansiyon düzeyi normal olan bireylerde kaynatma/filtre farksız tansiyonu düşürme etkisi olduğu gösterilmiş. Bazı çalışmalarında ise pişirme şekli sonucu etkilememiş. 
        Kavurma miktarına gelecek olursak medium kavrulmuş kavrulmamışa göre daha  yüksek antioksidanmış. Granül kahve ( nescafe)  işlenmiş olduğu için burada mevzu bahis değil. 
        Ben hep sade Türk kahvesi içiyordum ama eve kağıtla filtre eden makinelerden alma vakti gelmiş ve tek çeşit ile gitmemek lazım,bu sonucu çıkardım açıkçası. Günlük tüketim miktarı ile ilgili olarak net bir şey yok. Bir çalışmada günde 3-4 kupa veya 300-400 mg kafein kar zararı dengeler demiş ama bana fazla geldi açıkçası. Bir de çalışmalar genelde günde 2,4,6 fincan içenlerden bahsetmiş miktar konusunda literatürde bir netlik yok açıkçası.

English Version 

         Coffee has health promoting effect with phytochemistry, caffeine ,chloregenic acid, caffeic acid etc in it. It amoliorates oxidative stress with inducing m RNA, protein expression and Nrf2ARE pathway. Positive cognitive function. Coffee lipids (cafestol and kahweol) act safeguard by toxifying the malignant cells. May help  prevent chronic disease such diabetes, parkinson, dementia, liver disease. But it raise serum cholesterol and homocysteine levels and may cause heart attack or stroke. A reason for insomnia . It has due to adenosine receptors withdrawal symptoms. Coffee may cause some cancers or tumors. So which way and how much should we consume it ?
          Most of the research’s about benefits and damages of coffee don’t tell the way of consumption, but a little of them compare boiled (like Turkish coffee) and filtered coffee. So I searched and understand  that boiled coffee has more relation with heart attack, stroke, cholestrolemi, cardiovascular disease due to higher cholesterol and homocysteine levels. One of the research about antioxidants and dna damages in peripheral cells shows good results of filtered coffee. But some researchers  found no differences between two methods. 
         Daily consumption amount advices aren't certain. A research offer 3-4 cups/day or 300-400mg/day for the balance between positive and negative effects. But it is much in my opinion.                    Is the roasting time important? Medium roasted is more recommended than unroasted .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder