Bu Blogda Ara

15 Mayıs 2020 Cuma

Hand Preference and Dominant Brain / El Tercihi ve Baskın Beyin

                                                      Kuziko’nun hangi elini kullanacağı 18. aydan itibaren gayet net: Sağ! Ben de sağ elli olduğum için bunun günlük hayatta ne farkı olduğunu çok bilmiyorum, ancak solakların bu konuyla ilgili söyleyecekleri şeyler vardır muhtemelen. Baskın el seçimi klinikte baskın beyin hemisferini belirlediği için tıbbi önem arz eder. Konuşma becerileri, hesap yapma gibi günlük hayatın rutini bir çok beceri daha çok baskın taraftadır. Baskın tarafın önemi nedir peki? Beyin hastalığının yerine göre oluşabilecek klinik sonuçları kestirmemizi veya bir cerrahi öncesi planlama yapmamızı sağlar. Çocuklarda el tercihi genelde 2 yaşa kadar belli olur denilmektedir. Fetüslerin daha anne karnındayken başparmaklarını emmek için hep aynı yönü tercih etmeleri bunun anne karnında çoktan belirlenmiş olan bir tercih olabileceğini de sorgulamaktadır. Bir çalışmada 10. - 11. aylarda hatta daha önce başlayabileceğine dair veriler de mevcut. Peki sağ beyin mi baskın yoksa ve sol beyin mi? Genelde kullandığımız elin tam zıttı olan hemisfer baskın gibi düşünülse de, sol beyin, sağ ellilerin %99 ,sol ellilerin %60-70 inde  baskındır. Yani solaksanız buna rağmen muhtemelen siz de bir sağlak gibi sol beyninizi kullanıyorsunuz.
   
                  Türkçe versiyon devamında

        My son has right hand preference since 18 Months. There is no difference between the sides for me as a right handed person but left handed people must have to say about this topic. Hand preference is important for brain hemisphere dominance. So right brain or left brain, which is most dominant?  In generally, the opposite hemisphere of the most used hand is considered to be dominant. But %99  percentage of right handed and % 60-70 percentage of left handed use left brain as dominant. The dominant brain is important for understanding, talking, calculating etc. So the dominance is important for brain surgery planning or predicting the results of a brain disease. Until 24 months old the hand preference is done mostly. But the fetus’s usages of the same hand for  sucking thumb was questioned it could be from prenatal periods. It has claimed it could start in 10  months even earlier.
      Kuziko’nun hangi elini kullanacağı 18. aydan itibaren gayet net: Sağ! Ben de sağ elli olduğum için bunun günlük hayatta ne farkı olduğunu çok bilmiyorum, ancak solakların bu konuyla ilgili söyleyecekleri şeyler vardır muhtemelen. Baskın el seçimi klinikte baskın beyin hemisferini belirlediği için tıbbi önem arz eder. Konuşma becerileri, hesap yapma gibi günlük hayatın rutini bir çok beceri daha çok baskın taraftadır. Baskın tarafın önemi nedir peki? Beyin hastalığının yerine göre oluşabilecek klinik sonuçları kestirmemizi veya bir cerrahi öncesi planlama yapmamızı sağlar. Çocuklarda el tercihi genelde 2 yaşa kadar belli olur denilmektedir. Fetüslerin daha anne karnındayken başparmaklarını emmek için hep aynı yönü tercih etmeleri bunun anne karnında çoktan belirlenmiş olan bir tercih olabileceğini de sorgulamaktadır. Bir çalışmada 10. - 11. aylarda hatta daha önce başlayabileceğine dair veriler de mevcut. Peki sağ beyin mi baskın yoksa ve sol beyin mi? Genelde kullandığımız elin tam zıttı olan hemisfer baskın gibi düşünülse de, sol beyin, sağ ellilerin %99 ,sol ellilerin %60-70 inde  baskındır. Yani solaksanız buna rağmen muhtemelen siz de bir sağlak gibi sol beyninizi kullanıyorsunuz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder