Bu Blogda Ara

16 Mayıs 2020 Cumartesi

Flavinoid and lower dementia risk / demans riskini azaltan gıdalar: flavinoidler

An article about long term flavinoid consumption and lower dementia risk


    An article about long term flavinoid consumption and lower dementia risk 



    Demans riskini azaltan flavinoid içeren gıdalar üzerine bir çalışma 



     Esra Shishtar, Gail T Rogers, Jeffrey B Blumberg, Rhoda Au, Paul F Jacques, Long-term dietary flavonoid intake and risk of Alzheimer disease and related dementias in the Framingham Offspring Cohort, The American Journal of Clinical Nutrition, nqaa079, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa079

      Türkçe versiyonu devamındadır


     I get excited about an article and want to share it with you. It is about association between the long term flavinoid intake and lower alzheimer disease (AD) and Alzheimer disease related dementia (ADRD). ADRD addresse multiple etiology dementias, Lewy body dementias including dementia with Lewy bodies and Parkinson disease dementia, frontotemporal dementia and vascular contributions. 
     What about Flavinoid? Flavinoids give to the fruits and vegetables their color and have more roles in flowering etc. Some of them are rich in flavinoids. There are different flavonoid forms ( flavan-3-ols, flavonols, anthocyanins, flavones, flavanones, flavonoid polymers, isoflavones). Berries, citrus fruits, teas, cacao, parsley, thyme, celery ,onions, apples, soy products and peanut include flavinoids. It is showed that acute using of some of  them has good outcomes in memory, attention and executive functions.This study has revealed  that flavonoids protect the neurons from toxins and make neurotoxin apoptosis and change cerebrovascular blood. Flavinoids have anti neuroinflammation effect and has a place in angiogenesis and neurogenesis. They protect cognition and could reduce age associated cognitive decline. Moreover flavinoid has lots of miraculous effect for all body like anti-inflammatory, anti-tumoral, antiviral, antioxidant, antithrombotic effect. It prevent atherosclerosis and benefit cardiovascular system. 

    Türkçe versiyon
    
    Okuduğum bir makaleye çok heyecanlandım ve sizinle paylaşmak istedim. Makale uzun süreli flavinoid içeren gıdaların tüketimi ile alzheimer hastalığı ve alzheimer ilişkili diğer demans sendromları (çoklu etyolojili demans, vasküler demans, lewy body demans, parkinson demansı, frontotemporal demans) riskindeki azalma ile ilişkisine değinmekte. 
     Flavinoidler sebze ve meyvelerde bulunan moleküllerdir. Renk verme, çiçeklenme vb bir çok etkileri mevcuttur. Farklı formları mevcuttur ( antosiyanin, flavan-3-ol, flavonol, flavon, flavanon, flavinoid, isoflavon). Yaban mersini, böğürtlen gibi orman meyveleri, narenciye, çay, kakao, maydanoz, kereviz, kekik, soğan, elma,soya, fıstık yoğun flavinoid içeren meyve ve sebzelerdir. Bunların bazılarının hemen kullanım sonrası dahi hafıza, dikkat ve yürütücü işlevler üzerine olumlu etkisi gösterilmiş. Bu çalışmada flavinoidlerin beyin hücrelerinden toksinleri temizlediği. Nöronlara spesifik antiinflamatuar bir etki gösterdiği , beyin damarlarında kan akışını arttırdığı gösterilmiş. Yeni damar ve beyin hücresi yapımı arttırmıştır. Başta diğer demans tipleri olmak üzere alzheimer hastalığında tüketenlerde demans görülme oranı azalmış. Ek olarak yaşlanmaya bağlı ortaya çıkan yaşa bağlı kognitif etkilenmeyi de azaltabileceği düşünülmektedir. 
    Ek olarak zaten halihazırda flavinoidlerin tüm vücut üzerinde olumlu etkileri bir çok kaynakta gösterilmiştir. Antioksidan, antiinflamatuar etkileri mevcut olup, antitümoral etkinlik ile kanser gelişmesini engellemektedir. Damar sertliği ve pıhtılaşmayı azaltır, kalp damar sağlığı üzerine olumlu etkileri mevcuttur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder