Bu Blogda Ara

30 Nisan 2021 Cuma

MİGREN AŞISI TÜRKİYE'DE



     Aşının etken maddesi erenumab, ülkemizde piyasa adı ise Kuzelva'dır. Farmova sağlık hizmetleri grubunun bir ürünü olup Novartis firması tarafından tanıtımı yapılmaktadır. Erenumab, kalsitonin ilişkili peptidin (CGRP) etkisini azaltan bir monoklonal antikordur. CGRP damarları genişleterek inflamasyon (iltihap) artırıcı etkisi ile migren ağrısına sebep olur. CGRP antagonistleri hem akut atakta hem de kronik migren tedavisinde ağrı modülasyonu ve idame tedavi amaçlı bir çok çalışmada denenmiştir. Çalışmalar olumlu sonuç vermiştir. Bu sebeple iğne ve oral formları üretim ve denemeleri yapılmaktadır.
    Ayda dört ve daha fazla migren atağı olan ve diğer migren tedavileri ile başarı sağlanmamış hastalara önerilmektedir. 
    Ürünün kapağında doğal kauçuk lateks malzemesi kullanıldığı için latex alerjisi olanlarda kullanımı önerilmez. Bunun dışında 18 yaş altında kullanımı da net değildir. Kalp damar hastalığı olan bireylerde çalışma yapılmaması sebebiyle bu grupta kullanımı da net değildir.
    Yan etkilerine bakacak olursak. En sık alerjik reaksiyonlar görülmüş. Bu etkinin iğne uygulamasından  bir hafta sonra dahi ortaya çıkabildiği görülmüştür. Bunun dışında kabızlık yine sık görülen yan etkidir. Enjeksiyon yerinde lokal kızarıklık, inflamasyon , kaşıntı, ağrı gibi lokal yan etkileri gözlenmiştir. Kramp, yorgunluk, kas ağrısı yapabilir. Yine döküntü, kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlar geliştiği gözlenmiştir. Kan basıncında yükselme ve hipertansiyon tanılı hastalarda hastalık kötüleşmesine sebep olabilir. 
     Hastanın evinde kendi kendine uygulayabileceği şekilde üretilmiştir. Cilt altına uygulanan hazır bir formu vardır.  Ayda bir kez uygulama yapılır. Doz 70 mg'dır. Ancak ilaç prospektüsünde tek seferde 140 mg (tek seferde art arda iki iğne şeklinde) da uygulanabileceği de belirtilmektedir.
      
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder