Bu Blogda Ara

12 Mayıs 2020 Salı

OMEGA 3

  

      
      

OMEGA 3 FAYDALARI, DEMANS , UNUTKANLIK OMEGA 3 BENEFİTS , DEMENTİA, MEMORY PROBLEMS 


      Türkçe versiyon / English Version 

      Omega 3 bir yağ asididir ve alfa linoleik asit (ALA), docosaheksaenoik asit (DHA) ve eicosapentaenoik asit (EPA) olmak üzere 3 formu vardır. Bizim aldığımız balık yağı takviyeleri DHA ve EPA içerir. DHA anne karnından itibaren beyin gelişimi için önemlidir. EPA etkileri daha çok psikolojik alandadır. Hücre zarı yapısına katılarak nörokimyasal patolojilere antioksidan etki gösterirler. Anti inflamatuar (tüm hücreler üzerinde harabı yok eden) nitelikleri vardır. Kalp ve damar sağlığı için koruyucu etkileri mevcuttur. Kalp damar sağlığını koruyan her şey dolaylı yoldan beyni de inmeden demansa bir çok hastalıktan korur.
      Bilimsel çalışmalarda omeganın bu etkilerini ideal bir şekilde göstermesi için yüksek miktarda alınması gerekmektedir. Ancak bizim günlük beslenme alışkanlığımız ile yeteri kadar omega almamız pek mümkün olmaz. Bu yüzden ben de oğlum ve kendim için balık yağı kullanıyorum.                Yetişkin nörolojisinde en çok sorulan konu omega takviyesinin bunama ve unutkanlık üzerine etkisidir. Literatürde demans, unutkanlık  hatta psikiyatrik hastalıklar üzerine bir sürü çalışma mevcut. Klinik nöroloji kitaplarında ve rehberlerde direk olarak omega kullanımının demans üstüne etkisi olduğu ve koruma tedavi amaçlı kullanılması gerektiği yer almamaktadır. Ancak demanstan korunmak için kanıtlanmış en önemli şey Akdeniz usulü beslenmek ve egzersizdir. Akdeniz usülü beslenme de balık tüketimini içerir. Literatürden bir kaç çalışma inceleyecek olursak; demans için omega takviyesi ile yapılmış bazı klinik çalışmalar etkinliği olduğunu iddia etse de başka çalışmalar bir etkisi olmadığını söylemektedir. Eğer genetik kökenli bir demans hastalığınız varsa omega ile bu nöropatolojiyi düzeltmeniz mümkün değildir. Ek olarak depresyon ve bipolar bozuklukta da olumlu sonuçlar veren çalışmalar mevcuttur.

       English Version 


       Omega 3 is fatty acid and has 3 forms which are named ALA, DHA, EPA. Fish gel capsules include DHA and EPA. DHA is important for the brain development for intrauterin babies and after birth. EPA is important on behavior , mood. Their protective antioxidant effect is due acting to cell membrane and potentialization the neurochemical pathologies. We can talk about the anti inflammatory effect for all the body. It protect the vessels and heart and cardiovascular  system. Everything that protects the vessels also protects indirectly the brain too. Good for your body good for your brain!
       There are a lot of research the effect of omega for psychopathology and cognition. Dementia, mood, memory, behavior etc. Our daily diet usually not enough to take omega well. That's why i and my son take omega supplements. The most curies question in elderly neurology is the location of omega supplements in the dementia treatment and memory problems. Some studies support the positive effect of using omega for treatment, others have shown to be ineffective. But nowadays the omega doesn't recommended fro the neurologist as a treatment in clinical guidelines and books. But Mediterranean diet  and exercise is recommended. So this kind of diet include consume fish. The uses omega supplements support the cure in major depressive and bipolar disorder treatment, if it is used by medical therapy. Finally if you have genetic originated dementia or cognitive problems, there is no benefit for correct the neuropathology. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder