Bu Blogda Ara

17 Mayıs 2020 Pazar

Migraine and Botulinum Toxin İnjection / Migren ve Botoks

Botulinum toksin enjeksiyonu (botoks) tedavisi her migren hastasına yapılır mı?
  


     English Version is below

   Migren ve Botoks 

    

    Botulinum toksin enjeksiyonu (botoks) tedavisi her migren hastasına yapılır mı?

    Hayır. Sadece kronik migren hastalarında uygulanması önerilir. Epizodik migreni veya gerilim tipi baş ağrısı olan hastalarda önerilmemektedir.
   

    Kronik migren nedir? 

    Son 3 ay boyunca ayda 15 gün ve daha fazla baş ağrınız olduysa ve bunların en az 8 tanesi tam olarak migrenöz vasıftaysa ve ağrılarınız 4 saat ve daha uzun sürüyorsa bu tedavi için aday bir kronik migren hastasısınız demektir. 
    

    Sanırım kronik migren hastasıyım hemen botoks yaptırabilir miyim? 

    Hayır. Öncelikli olarak diğer migren tedavilerinden iki ya da üç tanesini düzenli olarak denemiş ve yanıt almamış olmanız gereklidir. Ek olarak ilaç aşırı kullanım baş ağrınız olmaması gereklidir. Olması halinde aşırı kullanımı olan ilacın kesilip tedavisinin sağlanması gerekmektedir. 

    Bu tedavinin yan etkisi var mıdır? 

    Her tedavi gibi bunun da yan etkisi vardır. Boyun ve boyun ağrısı yapabilmektedir. Yüz ve boyun kaslarında güçsüzlük yaparak göz kapağında veya başta düşüklük yapabilmektedir. Alerjik reaksiyonlara, nefes darlığı, yutma zorluğuna neden olabilir. 

    Botoks nasıl yapılır?

    PREEMPT enjeksiyon protokolüne uygun olarak yüz kaslarından corrugator, frontal, temporal, procerus kaslarına, boyunda  occipital ve paraspinal bölgeye trapezius kasına çeşitli sayılarda sağ ve sol olmak üzere iki taraflı çoklu enjeksiyonlar yapılır. 

    Bu tedavi ne kadar sürer?

    OnabotulinumtoksinA enjeksiyonu her 4 haftada bir, bir önceki hafta ile baş ağrısı sıklığınız karşılaştırılarak yapılır. Eğer ağrılarınızda azalma var ise devam edilir. Üç ay boyunca günde 10 ve daha az baş ağrısı sayısına ulaşılınca tedavinin kesilmesi önerilmektedir. Tedavi kesilmeden önce hastanın tekrar kronik migren ataklarına dönmeyeceğinden emin olunması önerilmektedir. Eğer tedavi başından itibaren iki veya üç enjeksiyon sonrası bile ağrılarınızda %30 dan daha fazla bir azalma yok ise tedavinin sonlandırılması önerilmektedir. 

    Botoks ilacı migren ağrısını nasıl önler? 

    Periferik ve santral sensitizasyonu azalttığı, ağrı iletiminde yer alan sitokin, reseptör ve nörotransmitterler (substance P, kalsitonin geni ilişkili peptid CGRP gibi ) üzerinden etki etmektedir. Opioid iletimini artırır. 

    Migraine and OnabotulinumtoxinA

  

    Does Botulinum Neurotoxins (BoNT) cure all migraine patients? 

    No. The botulinum toxin injection is recommended in chronic migraine. It has not been found effective in episodic migraine or in tension-type headache.

    What is chronic migraine?

    It means, the patient has 15 days headache per month at least 3 months. At least 8 days of them should be migraine headache and the headache should continue at least 4 hours in a day.

    Could all chronic migraine patient receive this treatment?

    Patients should have tried two or three other migraine prophylactic treatments before start onabotulinumtoxinA treatment. If the patient has medication overuse, it should be withdrawn from the medication firstly. 

    What are the adverse effects of the treatment? 

    Neck pain, ptosis and muscle weakness. Allergic reactions, dysphagia, headache.

    How does the toxins injected? 

    OnabotulinumtoxinA should be administered according to the PREEMPT injection protocol. There are lots of injection regions bilateral on the face and neck. This are corrugator, frontal, temporal, procerus muscles on the face and the occipital and paraspinal region and trapezius muscle on the neck.

     How long will this treatment take?  

     The patient who have more than 30% reduction in headache days per month during treatment is responder. If the patient is non-responder to the first two to three treatment cycles, the treatment will be stopped. The responder will continue to the treatment an interval of four weeks by comparing with the four weeks before during all the treatment cycle. If you have less than 10 headache days per month for 3 months, treatment could be stopped. Moreover it is recommended before stopping the treatment, make sure that the patient has not returned to chronic migraine. 

    How does BoNT works? 

    OnabotulinumtoxinA modulate neurotransmitter which are relevant the pain tranduction ( like substance P, calcitonin gene-related peptide ), changes the expression of receptors and cytokines, enhance opioidergic transmission . It reduces both peripheral and central sensitization. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder